29 maart t/m 5 mei 2018  /  vernissage 31 maart 14.00 uur


 


Joke PlompJoke Plomp (Hoogeveen, 1952)
Joke is opgegroeid in Drenthe en na vele omzwervingen woont zij nu net buiten het mooie   Hanzestadje Hasselt, daar waar Zwarte Water en Vecht tezamen komen. Al van jongs af aan heeft Joke veel getekend en geschilderd. Het liefst wilde zij er haar beroep van maken. Het kwam er echter niet van. Het werd psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Toch bleef de liefde voor het schilderen aan Joke trekken. Er volgden vele jaren van schilderen, studeren op compositie en techniek. Joke is inmiddels lid van de kunstenaarsverenigingen St. Lucas in Amsterdam en Het Palet in Zwolle. Zij  werkt hoofdzakelijk met aquarel, oliepastel en pastel. Met name aquarel is het medium waarmee Joke snel kan werken; er is heel weinig materiaal nodig om te kunnen schilderen. Daarom is het ook zo makkelijk mee te nemen. Omgaan met kleuren vindt Joke  belangrijk en hiermee en door haar kleurkeuze creëert zij in haar werk een eigen sfeer die zij in heel haar oeuvre wil laten doorklinken.

Leo van der VlistLeo van der Vlist (Bodegraven, 1965)
Leo is geboren en getogen bij de schilderwerkplaats in de buurtschap “de Molenbrug”, nabij Bodegraven. Zijn vader en grootvader waren hier jaren huisschilder. Vertrouwd met verf volgde Leo na de LTS, afdeling schilderen, de Schilders School “Nimeto” te Utrecht. Echter, zijn voorkeur ging steeds meer uit naar de artistieke mogelijkheden van verf. Hij  verruilde ladder, verfpot en schilderkwast voor het palet, de penselen en de ezel van de kunstschilder. Als autodidact ontwikkelde Leo zich tot een schilder die, in navolging van de schilders uit het Hollands Impressionisme, graag “en plein air” werkt, om de atmosfeer en het licht van het landschap in één keer in olieverf te vangen. Door de combinatie van herkenbaar onderwerp, wijze van verfopbreng en kleur wil hij rust uitbeelden en een sfeer van warmte creëren. De werken van Leo hebben een romantische en verstilde inslag door kleur en compositie. Naast kunstschilder is hij molenaar op korenmolen “de Zwaluw”.

 


Leo BroosLeo Broos (Den Haag, 1942)
In 1976 heeft Leo een cursus pottenbakken gevolgd bij een Creatief Centrum in Almelo. Daarna heeft hij bij vele keramisten lessen gevolgd. Draailessen bij Joop Crompvoets, Don Davis en Victor Greeneway. En verder heeft hij glazuurtechnieken bij Irene Andrea en polijst- en primitieve stooktechnieken bij Etienne de Wulff geleerd. Leo werkt sindsdien met behulp van verschillende manieren op de pottenbakkersschijf. Zijn keramische werkstukken stralen rust uit door hun eenvoudige vorm en ze boeien een ieder door de vereniging van strakke en grillige decoratie. Dat bereikt hij d.m.v. polijst-technieken en het stoken van de klei in de zaagsel-oven. De terra sigillata techniek zorgt voor die speciale glans op de huid, welke Leo zo bijzonder vindt. Hij zoekt naar tijdloze vormen, die dienen als drager van een d.m.v. rook gevormde decoratie. Leo probeert altijd zo basaal mogelijk te werken, waarbij hij soms wat kleurstof gebruikt, maar geen glazuur.

 


                           
Leo van der Vlist              Frank Boogaard

                   
Joke Plomp                        Leo Broos


beelden
o.a. Joop Sipma, Elly van Gent, Frank Boogaart, Evert van Fucht

 

sculpturen/assemblages
o.a. AMA, Hanne Bloemen, Ton de Vreede, Marinel Vieleers

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann