10 oktober t/m 23 november 2019  /  vernissage 12 oktober 14.00 uur


Jacob C. TaekemaJacob C. Taekema (Molenend, 1954)
Jacob heeft de opleiding Academie voor Beeldende Kunst “Vredeman de Vries” te Leeuwarden gevolgd. In zijn werk vindt hij inspiratie in de beeldtraditie van het landschap. Een traditie die loopt van de romantiek en het "niet literair" symbolisme, via het expressionisme, naar de "organisch" abstracte kunst. Vanuit deze traditie verbeeldt Jacob het landschap in de ruimste zin van het woord als een kosmos van de ziel. Het vertrekpunt van waaruit hij schildert is zijn visuele ervaring van de natuur. En dat kan dan de geest van het coulisselandschap rondom de Sallandse heuvelrug verbeelden, het Zwitserse hooggebergte, dan wel het vlakke Friese land. Landschappen zoals die blijven hangen in Jacobs herinnering. Hij kijkt niet alleen naar zijn omgeving; van tenminste evenveel belang is voor hem de werkelijkheid van het kunstwerk zelf. Deze werkelijkheid wordt gevormd door kleuren, compositie, lijnen, textuur en een eigen handschrift.

Rob KoedijkRob Koedijk (Raalte, 1946)
Rob heeft de opleiding Academie voor Kunst en Industrie (A.K.I.) te Enschede gevolgd. Beroepsmatig was hij jaren vormgever van interieurs voor de zakelijke en de particuliere sector. Hij kreeg de behoefte om te schilderen om de veelal minimalistische interieurs meer kleur en beleving te geven. Rob vindt inspiratie in de architectuur van Mies van der Rohe en Corbusier. Als schilder raakte hij sterk geïnspireerd door het werk van de Cobra Groep en door de expressief abstracte schilderijen van kunstschilder Gerriet Postma. Schilderen is voor Rob: forse dikke penselen en kwasten, het gebruik van pure primaire kleuren verf in snelle vluchtige touchering  op het doek. Het toepassen van die kleuren weerspiegelt zijn stemming: enthousiasme, vrolijkheid, ingetogen en trieste momenten zijn duidelijk zichtbaar. Interesse in verschillende materialen en technieken, dwingen Rob om uitdagingen aan te gaan en al zoekend een eigen handschrift te ontwikkelen.

 


Wilma WassingWilma Wassing (Deventer, 1962)
In 1994 is Wilma gestart met boetseren. Bij een kunstencentrum in Assen heeft ze cursussen gevolgd bij diverse docenten en heeft zich ontwikkelt van autodidact tot beeldend kunstenaar. Vanaf 2011 werkt Wilma beroepsmatig als beeldhouwer. Ze maakt zowel figuratieve als abstracte beelden. Ze beheerst technieken als hakken en boetseren en combineert vaak bijzondere materialen in een beeld. Haar beelden van hout met keramiek zijn aards en krachtig met een eigen vitaliteit en een vleugje mystiek. Wilma heeft een zwak voor stukken hout met een rare knobbel of een vergroeiing, ze geeft ze een 2e leven. Haar bronzen paarden en stieren kenmerken zich meestal door het ontbreken van lichaamsdelen.  Soms zijn het flarden paard of stierentors. Dat wat Wilma belangrijk vindt, laat ze zien. Eigenschappen als moed, kracht, trouw, elegantie, intelligentie worden juist versterkt. Het thema vrijheid is een essentiële rode draad in haar werk. 


                           
Jacob C. Taekema          Rob Koedijk

                   
Wilma Wassing              Trijnie Mohlmann


beelden
o.a. Elly van Gent, Tineke Szarzynski


sculpturen/assemblages
o.a. Ton de Vreede


keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis


glaskunst
o.a. Johan de Vries, Peter van Leeuwen, Trijnie Mohlmann