28 maart t/m 4 mei 2019  /  vernissage 30 maart 14.00 uur


 


Dorien PlaatDorien Plaat (Kumasi, Ghana, 1960)
Dorien woont en werkt in Gorssel. Ze heeft zowel haar jeugd, als een deel van haar latere leven doorgebracht in het buitenland. In Tanzania begon ze met schilderen en gaandeweg ontwikkelde ze als autodidact haar eigen stijl en thematiek. De beeldtaal van Dorien is glashelder, zeer indringend en schurend. Je kunt niet wegkijken, je kunt er niet omheen. De mensen op haar doeken nemen geen genoegen met een oppervlakkige beschouwing. De rode draad in haar oeuvre is de mens die zich moet verhouden tot de buitenwereld. Daarbij heeft Dorien waardering voor mensen die zichtbaar anders zijn  – transgenders, te dikke kinderen, oude mensen – en niet voldoen aan het standaard schoonheidsideaal.  Ondanks hun onzekerheden trotseren deze mensen de blik van het publiek. Naast mensen schildert Dorien ook dieren, nooit ‘alleen maar’ dieren; ze vertonen menselijke trekjes en emoties. Ze neemt de vrijheid alles om zich heen op te nemen en keuzes te maken...

Janneke HengstJanneke Hengst (Bolsward, 1956)
In haar werk gaat Janneke uit van de werkelijkheid,  maar deze gaat in haar atelier een eigen leven leiden. Het landschap staat in haar beleving gelijk aan het ervaren van haar innerlijke gevoelens, angst, verlatenheid, bewondering, verbondenheid en intense liefde. Jannekes inspiratie is de mystiek van het onzichtbare zichtbaar te maken. Wat gebeurd er achter de horizon? Haar landschappen zijn als het ware landschappen van de ziel. Soms zijn het heerlijke geluksmomenten, waardoor je wel wilt versmelten met het landschap. Fietsend over het eiland, het hoge gras kriebelend langs je benen, de zon en de zwoele wind tegen je huid voelen. Het zijn herinneringen aan de tijd dat Janneke aan het IJsselmeer woonde in Gaast achter de zeedijk. De kleuren van het riet, de geuren van het water en het land, de geluiden en de stilte, hard en zacht tegelijk . Het ervaren van de eeuwigheid, als je ziet hoe het licht in de verte het water raakt en de wereld spiegelt.

 


Ed van HarenEd van Haren (Bocholtz, 1951)
Ed is opgegroeid in Zuid Limburg, maar woont al weer jaren in Almelo. Na zijn studie aan de Pedagogische Academie heeft hij zijn de 1e graads-bevoegdheid handvaardigheid gehaald aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Ed was van 1979 tot 2017 werkzaam als docent beeldende vakken en werkt nu fulltime als zelfstandig beeldend kunstenaar met atelier aan huis. Als beeldhouwer ligt de bron van zijn inspiratie in de natuur. Vooral gedraaide vlakken komen telkens terug in zijn werk. Maar ook in lichamen van dieren, vogels, insecten of reptielen is die draaiing terug te vinden. Ed werkt meestal met gelaagd hout, zoals Okoumé Multiplex, waarmee de grove vorm wordt opgezet. Massieve bolle vormen worden afgewisseld met holle vormen. Uitgaande van deze grove gelaagde opbouw, worden de vormen plastisch verwerkt. Daarbij speelt de gelaagdheid van het materiaal een optisch spel met de vorm en ontstaan er bijzondere kunstobjecten. 


                           
Janneke Hengst              Jan Neetens

                   
Dorien Plaat                     Ed van Haren


beelden
o.a. Jan Neetens, Frank Boogaard,  Jac Wijnhoven, Evert van Fucht

 

sculpturen/assemblages
o.a. AMA, Hanne Bloemen, Tineke Szarzynski, Ton de Vreede

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Peter van Leeuwen, Trijnie Mohlmann