14 februari t/m 23 maart 2019  /  vernissage 16 februari 14.00 uur


 


Suus KooijmanSuus Kooijman (Stoutenburg, 1960)
Suus studeerde aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Naast schilderen op het platte vlak, onderzoekt zij de mogelijkheden waarop ze in haar schilderijen ruimtelijk kan werken. En waarin ritme, ruimte en materie samen gebracht tot een eenheid. De werken van Suus zijn in hoofdzaak gemaakt van bijenwas. Zij begint met een gelaagd blok hout en bouwt het paneel laag voor laag op. Werkend  vanuit haar gevoel, laat zij het schilderij organisch ontstaan. De vage voorstellingen in het werk van Suus hebben door het gebruik van bijenwas een transparant en immaterieel voorkomen. De warme bijenwas met de pigmenten vloeien door en over elkaar heen tot een voorstelling waarvan zij vaak niet weet hoe die eindigen zal. De materie vraagt aan Suus wat zij moet doen. Zij werkt door de vele lagen terug in de structuur, ontdekt, grijpt in, stuurt bij en ziet onbegrepen betekenissen in de onderste lagen. Deze mystieke diepte van de werkelijkheid fascineert haar.

Arie GoedhartArie Goedhart (Alphen a/d Rijn, 1944)
Arie is opgegroeid in het rivierengebied van  Zuid-Holland en woont en werkt al weer vele jaren in Hoogeveen, gelegen in het prachtige Drenthe. Zijn leven lang heeft hij naast zijn werk getekend en hij is zoals men noemt een autodidact. Landschappen inspireren vele kunstenaars al door de eeuwen heen. Ook voor Arie vormt het natuurlijke landschap een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het landschap, waarin duidelijke lijnen het ritme en de compositie bepalen, staat centraal in zijn werk. Een verstild leven in lijn gevangen. De geschiedenis, het mooie licht, de grillige vormen van bomen, de kleuren en de verstilling in het landschap probeert Arie vast te leggen in zijn werk. Pen en inkt zijn daarbij zijn voornaamste middelen. Daarnaast werkt hij regelmatig met de rietpen en gepigmenteerde inkten om de prachtige tinten en kleuren van de natuur te overtreffen. Onlangs heeft Arie  een groot project, waarbij hij alle Hunebedden van Drenthe bezocht en tekende, afgerond.

 


Jan NeetensJan Neetens (Antwerpen, 1951)
Jan is als kunstenaar grotendeels autodidact. Reeds als kind was tekenen , schilderen en boetseren zijn favoriete bezigheid en bewonderde hij het werk van grote schilders en beeldhouwers. Zijn opleiding en werk als psychiater brachten hem naar Nederland. Een twintigtal jaren geleden maakte Jan kennis met het vormen van beelden en brons gieten. Pas na een verhuizing naar Twente is hij zich daarin verder gaan ontwikkelen. In zijn beelden, altijd figuratief , soms meer natuurgetrouw en soms meer gestileerd, vangt Jan de essentie van houding en beweging van mens en dier. Zijn kennis van anatomie helpt hem tijdens het hele creatieve proces, vanaf de  opbouw van het geraamte tot aan de laatste details. Jan blijft gefascineerd door de dialoog tussen oog, handen en materie (was of klei). Zijn beelden zijn nooit glad afgewerkt maar tonen nog het werk van de vingers en de eigenschappen van de was. Het gekozen patina legt de definitieve expressie vast.

 


                           
Hanneke Bloemen          Jan Neetens

                   
Suus Kooijman                 Arie Goedhart


beelden
o.a. Joop Sipma, Elly van Gent, Frank Boogaart, Jac Wijnhoven

 

sculpturen/assemblages
o.a. AMA, Hanne Bloemen, Ton de Vreede, Evert van Fucht

 

keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout

 

glaskunst
o.a. Johan de Vries, Trijnie Mohlmann