9 mei t/m 15 juni 2019  /  vernissage 11 mei 14.00 uur


 


Joepe Bos



Joepe Bos (Medemblik, 1949)
Joepe Bos werd geboren in Medemblik, ze woont in Wezep en werkt al ruim 30 jaar in een Ateliercomplex in Zwolle. Ze heeft haar opleiding Leraar Tekenen gevolgd aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. In de schilderijen van Joepe is de verbinding tussen een zichtbare, aardse werkelijkheid en het mysterie van de natuur een belangrijk gegeven. Waren het eerst “natuurimpressies” waarin zij bomen - bos en blad aan het verkennen was, nu zijn het  de parels in het bos, de “vogels” geworden. Haar verwondering over de schoonheid in de natuur maakt de vogels tot haar geliefde thema en inspiratie. Tijdens haar waarnemingen ontdekte Joepe de balans en de kwetsbaarheid van vogels levend in de bossen. En ook de invloed van de seizoenen en de eigenzinnigheid en levenskracht van de natuur vielen haar op. In haar werk hanteert Joepe  naast een dynamisch, herkenbaar eigen handschrift, tevens een vlotte penseelvoering en een spannend kleurenpalet.





Hennie de Korte



Hennie de Korte (Vreeswijk, 1941)
Hennie is opgegroeid in een dorp aan de Lek in Utrecht. Op zijn tiende verhuisde hij naar Australie en in Sydney heeft hij een tweejarige opleiding aan de Kunstacademie gevolgd. Daarna keerde Hennie terug in Nederland en doorliep de opleiding Tekenen en Schilderen aan de Kunstacademie in Rotterdam, waar hij in 1962 afstudeerde. Hennie heeft altijd het beroep kunstschilder zonder onderbreking uit kunnen oefenen. Na vele omzwervingen in alle delen van de wereld vestigde hij zich in 1983 in de rustieke Gelderse Achterhoek. Door vele maritieme omzwervingen raakte Hennie gefascineerd door de vaak dromerige en verstilde sfeer, die ruimte, licht en reflecties oproepen. Hij heeft naam gemaakt als schilder van landschappen, stillevens en stadsgezichten. Maar Hennie schildert naast maritieme onderwerpen, ook mensen, portretten en dieren. Hij schildert op een vrije en impressionistische wijze. Veelzijdigheid, gedrevenheid en kwaliteit kenmerken zijn werk.





 


Joop Sipma



Joop Sipma (Dokkum, 1948)
Als autodidact ontwikkelde Joop zich tot een beeldhouwer die vrouwfiguren maakt van hard natuursteen. Opgegroeid op een woonboot, is op zijn achtste verhuisd naar Drachten, waar hij nog altijd woont. Joop heeft opleidingen Werktuigbouwkunde en Elektronica gevolgd, maar is op latere leeftijd in de kunstwereld terecht gekomen, waarbij hij zijn technische vaardigheden kon combineren met zijn liefde voor de esthetiek van het vrouwelijk lichaam. Hij werkt in een atelier, welke hij huurt van Potzenmakerij Ketelaar in Drachten. Joop werkt met diverse steensoorten, maar vooral met marmer, kalksteen en hardsteen. Van deze stenen maakt hij geheel handmatig, zonder machines, torso’s, benen en complete figuren. Joop’s gedrevenheid en passie geven aan zijn beelden een geheel eigen stijl en uitstraling. In zijn werkproces transformeert hij het ogenschijnlijke harde, ongenaakbare steen naar verstilde, zachte en vrouwelijke vormen in al haar diversiteit.



 


                           
Hennie de Korte              Joepe Bos

                   
Evert van Fucht              Joop Sipma


beelden
o.a. Jan Neetens, Frank Boogaard,  Jac Wijnhoven, Evert van Fucht


sculpturen/assemblages
o.a. AMA, Hanne Bloemen, Tineke Szarzynski, Ton de Vreede


keramiek
o.a. Elt de Boer, Jan Kamphuis, Gerrit van Lieshout


glaskunst
o.a. Johan de Vries, Peter van Leeuwen, Trijnie Mohlmann