Einde galerie Tolg'Art nadert

Galerie Tolg'Art en de vele bezoekers genieten nog volop van de Herfst-expositie, maar de tijd schrijdt voort. De definitieve sluiting van galerie Tolg'Art komt er met rasse schreden aan. Wij sluiten eind november galerie Tolg'Art aan de Tolgaarde in Wierden met een feestelijk afscheid gekoppeld aan een kunstveiling voor een goed doel.

Velen van u kennen wij persoonlijk en u heeft jarenlang onze galerie trouw bezocht en veelal genoten van een grote variëteit aan kunstwerken van de exposerende kunstenaars. Het is voor ons onmogelijk iedereen te bedanken voor het zeer gewaardeerde bezoek, de beleving van de tentoongestelde kunst en wij willen het besluit dat wij gaan stoppen met onze galerie in Wierden graag toelichten.

Wij kijken terug op een fantastische en belangrijke periode in ons leven. Wij kijken terug op vele prettige en inspirerende contacten met kunstenaars, bezoekers, collega's en vrienden van galerie Tolg'Art. Gedurende ruim 14 jaar mochten wij vele leuke gasten ontvangen, steeds weer nieuwe gezichten, vele goede en inspirerende gesprekken. Wij danken een ieder voor zijn of haar komst naar Wierden, het blijkt steeds weer, kunst is ons aller passie en deze passie zal ons ook in de toekomst nooit vervelen.

Maar anderzijds zijn wij ook opgelucht dat wij nu in staat zijn om zelf de deuren van de galerie te sluiten en wat voor ons persoonlijk heel belangrijk is om een fantastische periode feestelijk te mogen afsluiten.

Het voelt wat vreemd aan, wij begonnen geen kunstgalerie om deze vervolgens na jaren te sluiten. Echter omdat de gehele kunstbranche op z'n kop staat, de alles omvattende verandering van het consumentengedrag en mede doordat wij toe zijn aan ons pensioen, hebben wij het besluit om te stoppen moeten nemen.

Maar waar een deur dicht gaat, gaat er ook altijd weer een deur open.

Wij wensen een ieder heel veel kunstplezier, maar bovenal geluk, liefde en gezondheid toe. En wij sluiten deze mooie periode af met ons motto "Good goan".

Hartelijke groet, Jannie en Johannes Dollen

bron: Galerie Tolg’Art, oktober 2019


Het was een moeilijke maar doordachte beslissing om eind 2019 de deuren van galerie Tolg'Art voorgoed te sluiten!

In oktober 2005 openden wij onze galerie aan de Tolgaarde in Wierden. De eerste expositie kreeg de titel 'Weerzien met Wierden' met schilderijen van Wim Bos en Willem Buitenweg, beiden geboren te Wierden, maar toen woonachtig in Warnsveld en respectievelijk Amsterdam. De kunsthistorica Peggie Breitbarth verwoordde het destijds in de weekkrant de Roskam als volgt: 'Wierden heeft een echte galerie gekregen. Voor het eerst in de geschiedenis. Andere plaatsen in Twente hadden een ruime voorsprong. Niet alleen de steden, maar ook de kleinere gemeenten. Borne, Delden, Diepenheim en Ootmarsum, om er enkele te noemen, hebben al sinds jaar en dag een ruimaanbod van kunst. Nu dus ook in Wierden. Als initiator zag architect Johannes Dollen dat de tijd rijp was. Galerie Tolg'Art in het centrum van het dorp tussen essen en broeklanden blijkt een aanwinst, niet alleen voor Wierden, maar voor de hele omgeving.'

Ons grote avontuur was begonnen en we hebben genoten van de vele prachtige exposities en van de fijne, soms diepgaande contacten met kunstenaars en bezoekers. Leuke gasten mochten wij ontvangen, steeds nieuwe gezichten, verrassende ontmoetingen en bovenal inspirerende gesprekken. Wij mochten mooie, plezierige en succesvolle jaren beleven. Het heeft ons gemotiveerd om iedere zes weken een toonaangevende expositie te laten zien in onze galerie. Van Nederlands beste figuratieve en abstracte kunstenaars.

Helaas worden wij een dagje ouder en we zaten wel eens over onze toekomst na te denken. Zoals de meeste zelfstandige ondernemers heb ik als architect en galeriehouder geen oudedagsvoorziening kunnen opbouwen. Bij verkoop zou de waarde van het winkelpand mijn pensioen zijn. De tijd was nu rijp om een beslissing te nemen over de verkoop van ons galerie- en kantoorpand. Wij maakten de keus om het pand in de verkoop te doen. Het pand stond nog maar één dag in de verkoop, toen er al een goed bod binnenkwam. We wilden niet wachten op een betere aanbieding, omdat ook wij wisten dat er in Wierden al veel winkelpanden leeg stonden. De knoop is doorgehakt, het zal een grote verandering voor ons betekenen. Wij treden met volle moed de komende tijden tegemoet!

We gaan er nog een paar maand stevig tegenaan! Na de huidige expositie kunt u zoals u van ons gewend bent, nog een drietal bijzondere exposities verwachten. Onze laatste expositie zal eindigen op zaterdag 16 november 2019. Hierna ruimen we de zaak op. Mijn architectenbureau, ook gevestigd aan de Tolgaarde, heeft een behoorlijk archief. Om dat uit te zoeken, op te ruimen en te vernietigen vergt veel tijd. En we willen uiteraard het opgeruimde pand netjes overdragen aan de nieuwe eigenaar per 31 december 2019.

Beste kunstenaars, bezoekers, collega's en vrienden van galerie Tolg'Art, wij willen jullie allen hartelijk danken voor uw steun, support en warme belangstelling die jullie al die veertien jaren aan ons getoond hebben. En hopelijk ook de komende maanden nog tonen!

Hartelijke groet, Jannie en Johannes Dollen

bron: Galerie Tolg’Art, september 2019


Tolg'Art organiseert Workshop en plein air schilderen!

Bij Galerie Tolg'Art kunt diverse schildercursussen volgen, welke gegeven worden door bekende beeldend kunstenaars, tevens didactisch ervaren docenten schilderen. Jan Aanstoot en Laura Rominu hebben samen met ons al meerdere cursussen realistisch portret schilderen en workshops abstract schilderen gegeven. Nu organiseren wij samen met Tjeerd Landman een workshop 'en plein air' schilderen.

Deze workshop 'schilderen in de open lucht' in de Reggestreek wordt op zaterdag 17 en zondag 18 september 2016 gegeven door de Friese kunstschilder Tjeerd Landman.

Onder begeleiding van Tjeerd Landman kunt u dit weekend genieten van het buiten schilderen. In de oude buurtschap Notter nabij Wierden ontmoeten wij elkaar op plekken met geschiedenis en in een schilderachtige omgeving. Hollandse wolkenluchten boven de meanderende rivier de Regge, groene weiden met rood bont vee, weidse uitzichten, coulisse landschappen en boerderijen.. Dit schilderweekend is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Tjeerd leert u hoe een goede uitsnede te maken, hoe u verf kunt mengen om tot de juiste kleuren te komen en hoe dieptewerking en perspectief werken op het platte vlak. Wij verheugen ons samen met u op een prachtig en leerzaam schilderweekend!

Hoe zien in hoofdlijnen deze twee dagen er uit

Zaterdag 17 september
Op zaterdag 17 september zullen wij elkaar 9.00 uur ontmoeten bij de SRV Camping Grimberghoeve, Klokkendijk 14, 7467 PD Notter. Er is een kennismaking en uitleg over het weekend. Daarna zoeken wij nabij de Grimberg Hoeve een plek aan de oevers van de rivier de Regge, waar wij van 9.30 tot 16.30 uur buiten werken op verschillende locaties. Tussen de middag houden we een korte pauze en gaan we van 12.30 tot 13.30 van een heerlijke lunch genieten bij de Grimberghoeve. Als de weersomstandigheden het niet toelaten om buiten te werken worden de workshops gehouden in een overdekte ruimte in Notter.


Zondag 18 september
Op zondag 18 september zullen wij elkaar 9.00 uur ontmoeten bij het Theehuys Grimberg, Grimbergerweg 5, 7467 PR Notter. Er een kennismaking en uitleg over deze zondag. Daarna zoeken wij nabij Theehuys Grimberg een plek in dit coulissen landschap, waar wij van 9.30 tot 16.30 uur buiten werken op verschillende locaties. Tussen de middag houden we een korte pauze en gaan we van 12.30 tot 13.30 van een heerlijke lunch genieten bij Theehuys Grimberg. Als de weersomstandigheden het niet toelaten om buiten te werken worden de workshops gehouden in een overdekte ruimte in Notter.


Prijs per dag: 90 euro, inclusief lunch en exclusief materialen.

Heeft u zelf geen veldezel, laat het ons weten, dan kunnen wij voor een ezel zorgen. Zoekt u een plek om te overnachten, geen probleem want er zijn in de Reggestreek voldoende mogelijkheden, van campings tot eenvoudige B&B kamers. Wij sturen u hierover graag de nodige informatie toe. Mail voor informatie of opgave naar dollen@tolg-art.nl of bel op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur naar het mobile nummer 06-15007247.

bron: Galerie Tolg’Art, juli 2016Tolg'Art organiseert Kunstlezing landschappen!

Kunstlezing Galerie Tolg'Art Wierden: Eric Schutte over BIOTOPIA; Landscaping in Arts

Eric Schutte is een welbespraakte beeldend kunstenaar en docent kunstgeschiedenis, kunstbeschouwing en beeldende vorming. Hij studeerde af aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Zijn kennis en belangstelling reikt ver. Van de klassieke oudheid tot de meest recente moderne kunst.

Het woord voor de beleving van landschapskunst is volgens Eric Schutte "BIOTOPIA"

Het woord Biotopia is uiteraard een verbinding van biotoop (omgeving / leefwereld en utopie) twee dingen die volgens Eric spelen in de landschapskunst namelijk het landschap om je heen en de "onmogelijke werkelijkheid". Utopie wijst in dit geval niet specifiek naar een onbereikbare ideale wereld (dat doen immers niet alle kunstwerken) maar vooral naar de onmogelijkheid van het perfecte kunstwerk. Vandaar ook de subtitel 'Landscaping in Arts'. Eric is nooit zo van de Engelse titels, maar in dit geval komt het wel erg mooi uit, temeer omdat er geen fatsoenlijk Nederlands woord bestaat als vervanger. Landscaping is net als Gardening een werkwoord "tuinieren", maar dan in het groot "landschapsvormgeving".........

Eigenlijk is dat wat alle landschapsschilders doen; Landscaping binnen het beeldende vlak: schuiven met vorm, kleur, textuur enz.. Bovendien is het mooi dubbel; "Landscaping in Arts" kun je ook lezen als het maken van landschappen in de kunst. Voor de pauze zal Eric een inleiding geven over de geschiedenis van de landschapskunst. Na de pauze behandelt hij de eigentijdse kunstenaars die werken met, in, of vanuit het landschap.

De lezing wordt gehouden op donderdag 21 april 2016 in het Sint Jansgebouw aan de Kerkstraat 1 in Wierden. Aanvang is 20.00 uur en de toegang bedraagt 7,50 euro en dat is inclusief een kop koffie of thee. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Tourist Info Wierden, Boekhandel Reterink Wierden en Galerie Tolg'Art Wierden. Er is overigens ook kaartverkoop aan de zaal.

Na afloop van de lezing worden er drie boeken "Het landschap herzien" van de kunstenaar Gertjan Scholte verloot onder de (genummerde) toegangsbewijzen. Galerie Tolg'Art en Eric Schutte wensen u een fijne avond toe!

bron: Galerie Tolg’Art, april 2016Street Art Happening!

Voor de zesde keer zal er dit jaar op vrijdagmiddag 3 juli 2015 van 14.00 tot 18.00 uur een Wiezo Kunstmarkt gehouden worden. Galerie Tolg'Art heeft deze markt in samenwerking met de Wiezo georganiseerd. Deze markt zal plaats vinden midden in het centrum van #Wierden en wel aan de #Tolgaarde, terzijde van het Burg. van den Bergplein en nabij de Dorpskerk.

Nieuw op de Kunstmarkt is de 'Street Art Happening'. Gedurende de hele middag van 14.00 - 18.00 uur geeft de getalenteerde nationaal bekende Zwolse graffiti kunstenaar Stefan Alberts een 'live' workshop op het grasveld tussen Tolgaarde en Gemeentehuis. Onder leiding van Stefan kunnen de bezoekers van de kunstmarkt, van jong tot oud, gratis de spuitbus ter hand nemen. Onder het motto 'Welkom Wierden' worden 4 panelen bewerkt tot ware graffiti kunstwerken. Deze panelen worden naderhand door de Gemeente aan de bouwhekken bij de nieuwbouw bij het nieuwe Stationsplein gehangen. Wat een geweldige Street Art ontstaat hier straks live aan de Tolgaarde, onder heerlijke klanken van de diverse straatmuzikanten.

bron: Galerie Tolg’Art, juli 2015Beeldende kunst in Wierden... Jubileumexpositie met vijf keer feest!

Wierden is de afgelopen jaren dé plek in Overijssel geworden voor liefhebbers van beeldende kunst. Dit najaar wordt de opening van het kunstseizoen een echte topper met maar liefst vijf feestelijke hoogtepunten:

- Galerie Tolg'Art is alweer tien jaar lang de aanjager van beeldende kunstbeleving in Wierden en verre omstreken
- Marinel Vieleers uit Wierden is 25 jaar kunstenaar
- Jan Aanstoot uit Wierden is 30 jaar kunstenaar
- Willem Buitenweg uit Wierden, woont in Amsterdam, is 35 jaar kunstenaar
- Johannes Dollen uit Wierden, initiator van Galerie Tolg'Art, is 35 jaar architect

Galerie Tolg'Art viert haar tweede lustrum. Galeriehouders Jannie en Johannes Dollen zetten de jubilerende kunstenaars extra in de schijnwerpers met een jubileumtentoonstelling van formaat. Schilderijen zijn er van Jan Aanstoot en Willem Buitenweg, daarnaast exposeert Marinel Vieleers beelden en assemblages.

Twente
Juist met deze exposanten laat Tolg'Art de verbondenheid met Twente zien en met haar kunstenaars. Willem Buitenweg exposeerde ook al in 2005 op de allereerste tentoonstelling bij Tolg'Art. Datzelfde geldt voor Jan Aanstoot. Marinel Vieleers heeft ook al eerder bij Tolg'Art geëxposeerd.

Johanna ter Steege
De bekende filmactrice Johanna ter Steege, ook afkomstig uit Wierden en nog altijd zeer verbonden met Twente, zal de jubileumtentoonstelling openen met een persoonlijke beschouwing over de verbinding tussen beeldende kunst en haar werk als actrice.

Blues
De vernissage van deze jubileumexpositie krijgt een stijlvolle muzikale omlijsting door de medewerking van singer-songwriter en bluesgitarist LT Shiprock, also known as Hank Schipdam.

bron: Galerie Tolg’Art, juli 2015Op alle beeldende kunst in Tolg'Art - 10 % SARA korting!

In de afgelopen jaren is het Overijsselse Wierden een plek geworden waar voor liefhebbers van beeldende kunst veel te genieten valt. Die ontwikkeling kent dit najaar het volgende hoogtepunt. Wij stellen voor het vijfde opéénvolgende jaar onze galerie open tijdens het gehele weekend van de jubilerende AtelierRoute Almelo:

Op zaterdag 24 september en zondag 25 september 2011 organiseert
SARA (Stichting Atelier Route Almelo) haar 20e Atelierroute in Almelo
en Wierden. Ook de Wierdense kunstenaars van de Kunstwerkplaats Wierden a/d Erve Kielweg 2 nemen al weer voor de vijfde keer deel aan deze prachtige atelierroute. Ook galerie Tolg'Art zet deze dagen haar deuren wagenwijd open voor alle belangstellenden en kunstliefhebbers. Als speciale aktie geven wij deze 2 dagen op alle aangeboden en getoonde beeldende kunst (ook de stock-collectie valt hier onder) een korting
van 10 %.

Wij nemen alle tijd voor u, want zaterdag zijn wij geopend van 10.00 - 17.00 uur en zondag van 11.00 - 17.00 uur. Dus wat kan u nu nog beletten om onze galerie eens met een bezoek te vereren. Mooie en bijzondere schilderijen van meerdere kunstschilders en een veelvoud aan ruimtelijk werk als glaskunst en beeldhouwwerken. Met als klap op de vuurpijl bij aankoop van een werk tijdens één dezer dagen als bonus een korting van 10 %. Bovendien staat een kopje koffie of een drankje altijd voor u klaar. Wij heten u ook tijdens deze atelierroute van harte welkom. Dus komt allen en geniet van de aangeboden kunst.

bron: Galerie Tolg’Art, september 2011Beeldende kunst in Wierden – een driedubbel feestje!

In de afgelopen jaren is het Overijsselse Wierden een plek geworden waar voor liefhebbers van beeldende kunst veel te genieten valt. Die ontwikkeling kent dit najaar een voorlopig hoogtepunt, nu er drie feestelijke aangelegenheden samenvallen:

- Galerie Tolg’Art, een belangrijke stimulator voor de beleving van beeldende kunst in Wierden en verre omgeving, viert haar vijfjarig bestaan;

- de Wierdense kunstenaar Jan Aanstoot viert zijn 25-jarig kunstenaarschap;

- de uit Wierden afkomstige en in Amsterdam wonende Willem Buitenweg is dit jaar 30 jaar kunstenaar en ook dat gaat gevierd worden.

Galerie Tolg’Art viert haar eerste lustrum met een tentoonstelling van schilderijen van Jan Aanstoot en Willem Buitenweg en zet daarmee de jubilerende kunstenaars extra in het zonnetje. De keuze voor juist deze kunstenaars toont de binding van de galerie met de regio en bovendien de binding met haar kunstenaars. Zo was Willem Buitenweg in 2005 een van de exposanten op de allereerste tentoonstelling bij Tolg’Art en het werk van Jan Aanstoot werd ook al in 2005 getoond.

De tentoonstelling is te zien vanaf 14 oktober tot en met 20 november. De galerie is gevestigd in het centrum van Wierden op het adres Tolgaarde 6-8 en is geopend op donderdag van 13 tot 17.30 uur, op vrijdag van 13 tot 20.30 uur en op zaterdag van 10 tot 16 uur. Ook is bezoek op afspraak mogelijk (tel. 06 – 150 07 274).

Het jubileum van Jan Aanstoot krijgt een extra feestelijk accent door de publicatie van een stevig boek met en over zijn werk. Het boek, met tekstbijdragen van Thijs Weststrate en vorm gegeven door Nicole Herink  (Oostenwind bno, Enschede), wordt gepresenteerd op vrijdag 15 oktober 2010 tijdens een bijeenkomst in Restaurant Gasterij ‘De Oale Marckt’, Marktstraat 18 te Wierden. Inloop voor de bijeenkomst is vanaf 17 uur, met een passende muzikale ontvangst door gitarist Iwan van de Weer. De presentatie van het boek aan de kunstenaar en enkele genodigden zal omstreeks 17.30 plaatsvinden en aansluitend is er de vernissage van de tentoonstelling bij Galerie Tolg’Art. De befaamde filmactrice Johanna ter Steege, ook al afkomstig uit Wierden!, zal het boek aanbieden en ook de tentoonstelling openen, al moet zij wel een voorbehoud maken: als er die dag onverhoopt gefilmd moet worden, kan ze niet in Wierden zijn…

Tenslotte: in aansluiting op deze jubilea organiseert de Culturele Raad Wierden op donderdag 4 november een bijeenkomst waarbij Jan Aanstoot en Willem Buitenweg centraal zullen staan. Voor de pauze interviewt de journalist Han Pape de beide kunstenaars, in de pauze kan men hun werken bij Galerie Tolg’Art bekijken en na de pauze gaat kunsthistorica Jet van der Sluis dieper in op inhoud en stijl van dit beeldende werk. Dit alles gebeurt in de Openbare Bibliotheek, Pouliestraat 2, vanaf 20 uur, toegang € 5,00.

bron: Galerie Tolg’Art, september 2010WIERDEN - De Wierdense kunstenaar en architect Johannes Dollen heeft zondagavond de Cultuurprijs 2007 uitgereikt gekregen.


Dat is gebeurd door voorzitter Gerrit Wassink van de Culturele Raad Wierden. Dollen kreeg een beeldje dat is vervaardigd door Marinel Vileers.

Met het toekennen van de Cultuurprijs looft de Wierdense Culturele Raad de inspanning van Dollen op het gebied van kunst en cultuur. Vooral zijn galerie Tolg'Art kreeg alle lof toegezwaaid. "Daarmee heeft Johannes Dollen Wierden op de kunstkaart gezet", aldus Wassink, gisteravond tijdens de uitreiking van de prijs in de galerie.

Volgens de Culturele Raad is het atelier een 'aansprekende impuls op cultureel gebied voor de gemeente Wierden'. "Dit soort kunstinitiatieven bevordert de leefbaarheid van het dorp. Het is bovendien ook toeristisch aantrekkelijk" , aldus Wassink.

De Cultuurprijs wordt niet elk jaar uitgereikt. " Dat doen we pas als we vinden dat iets of iemand een echte bijdrage heeft geleverd aan de kunst en cultuur in Wierden", aldus de voorzitter van de Culturele Raad.

De galerie Tolg'Art is gevestigd in de Tolgaarde in het centrum van Wierden. De galerie werd in 2005 geopend en heeft sindsdien al onderdak geboden aan heel wat kunstenaars. Dollen is zelf ook verwoed amateurschilder.

Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer de historische kring Wederden, harmonie St. Jan en de actrice Johanna ter Steege uit Notter.

Dat hij de prijs kreeg verraste Dollen. Gisteravond waren zo'n 65 bezoekers in zijn galerie te gast. Die waren daar in het kader van 'smullen van cultuur'. Hierbij gaan de deelnemers eten bij restaurant d'oale Markt aan de Marktstraat. Tussendoor wordt een bezoek afgelegd aan de galerie van Johannes Dollen.

Het is het tweede seizoen dat mullen van cultuur gehouden wordt. per seizoen zijn er drie edities. "Elke keer zit het helemaal vol met 65 gasten", aldus Wassink.

De Culturele Raad organiseert de komende maanden nog een aantal activiteiten waaronder een kindervoorstelling Pinokkio, enkele kunstbussen en een lezing van de schrijver Kader Abdolah.

bron: De Twentsche Courant Tubantia, 28 januari 2008